5.25″ Floppy’s

Waarschijnlijk zullen steeds meer lezers van deze website niet meer weten wat diskettes en/of floppy’s zijn, mocht dat wel zo zijn is het maar de vraag of je er ook nog mee gewerkt hebt.
Zelf ben ik uit de tijd dat wij de 3.5 inch diskette hadden en heb ik eigenlijk nooit echt gewerkt met de 5.25 floppy’s. Helemaal niet met de 8 inch, deze heb ik zelf ook niet in eens in handen gehad.

Ik weet niet of het zo is maar ik spreek van floppy’s als deze 5.25 inch of 8 inch zijn en van diskettes als deze 3.5 inch zijn.
Waarom? De floppy’s zijn groot en flexibel en diskettes zijn kleiner en niet flexibel.
Dus ja… dan weet je even waar ik het over heb als ik dus floppy’s en/of diskettes schrijf.

Sinds de komst van de USB-stick is het gebruik van diskettes al heel snel afgenomen. Men ging geen bestanden meer overdragen via een diskette, de usb-stick was veel en veel makkelijker en bovendien konden daar ook veel meer bestanden op staan.
Zelf weet ik nog heel goed dat ik een Apacer USB stick had van 128 MB (JA! MB! Niet GB). Daar kon je dus al makkelijk 80+ diskettes op opslaan.

Apacer Handy Steno | Bron afbeelding: Google

Diskettes werden bij mij alleen nog voor het opstarten van computers gebruikt en ook dat werd al snel minder.

Nu heb ik het alleen nog maar over diskettes gehad en niet eens over de floppy’s, zoals als ik al aangaf, heb ik deze ook nooit echt gebruikt.
Echter hoef ik je niet uit te leggen dat ze dus ook niet meer worden gemaakt en dat ze ook steeds moeilijk te krijgen worden. Daarnaast zijn ze ook gevoelig voor klimaat en kunnen ze stuk gaan terwijl ze nooit gebruikt zijn.

Ik heb op dit moment twee doosjes met “nieuwe” floppy’s binnen gekregen helemaal vanuit Italië. De folie was al wel van de verpakking af maar ze zijn nog ongebruikt.
Helaas kan ik ze niet testen omdat ik (nog) niet in het bezit ben van een floppydrive.

Verbatim DataLife MD2-HD Floppy Disks 1.2 MB | Bron afbeelding: Project 85

Zodra ik deze ook in het bezit heb ga ik ze natuurlijk ook testen en gebruiken. Naast de twee doosjes (met elk 10 floppy’s) heb ik nog een bestelling onderweg met floppy’s en diskettes. Als het goed is zijn deze wel allemaal nog in folie en zal ik deze ook zoveel mogelijk in origineel in de verpakking laten.

Update: De bestelde Floppy Drive is binnen, helaas blijkt dat een 360Kb variant te zijn.
Zie: Bestelde 5.25” Floppy Drive via eBay

Update 2: Inmiddels zijn er ook 360 KB floppy’s binnen!


Geplaatst

in

door